Dania na wynos – kuchnia gruzińska

Wielu z nas wyszukuje nowych smaków odwiedzając restauracje serwujące dania z różnych zakątków świata. Coraz większą popularnością cieszy się kuchnia gruzińska. Gruzja to kraj słynący z soczystych pomidorów, melonów winogron, jak też bakłażanów.

W związku z tym kuchnia tego kraju odróżnia się aromatycznymi przyprawami, świeżymi warzywami i owocami, jak również znakomitymi mięsami takimi jak baranina.
Gruzińska kuchnia – co warto wiedzieć?
Restauracja gruzińska Warszawa oferuje dania pochodzące z tego rejonu świata, które charakteryzują się dodatkami takimi jak czosnek, ocet, orzechy włoskie czy nasiona granatu. Prócz tego dla kuchni gruzińskiej charakterystyczne są także zioła, dzięki czemu potrawy mają wyrazisty niepowtarzalny smak. Wszyscy ci, którzy mieli okazję spróbować tradycyjnych gruzińskich potraw, w zgodzie potwierdzają, że jest to kuchnia unikalna, której nie można pomylić z żadną inną. Znawcy historii kuchni gruzińskiej, wskazują, że jej korzenie sięgają kuchni indyjskiej. Stąd też ogromne znaczenie aromatycznych przypraw w przyrządzaniu posiłków. Dania na wynos są wyjściem w obecnej sytuacji, gdy wciąż dostęp do restauracji jest utrudniony lub zwyczajnie niemożliwy. Nie powinniśmy się natomiast obawiać, ponieważ potrawy podawane w tej formie, są takie same, jak te serwowane na miejscu. Kuchnia gruzińska słynie z ostrej pasty z czerwonej papryki, która jest podawana z dodatkiem ziół. Jedyną w swoim stylu przekąską jest chaczapuri czyli zapiekany placek, który nadziewany jest serem.

Źródło informacji: Restauracja gruzińska, wino gruzińskie Warszawa.

Comments are closed.